De gevolgen van de huidige crisis in Griekenland voor de Nederlandse economie zijn beperkt. Dat zei premier Mark Rutte maandag na kabinetsberaad met een aantal ministers en met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de Griekse schuldencrisis.

Het overleg was volgens Rutte bedoeld om de situatie rond Griekenland door te spreken. ,,We hebben met elkaar vastgesteld dat de situatie in Griekenland buitengewoon moeilijk is. En dat raakt in de eerste plaats de Griekse bevolking zelf, die elke dag de gevolgen ervaart en we realiseren ons dat dat zwaar is.”

“We hebben ons ook afgevraagd wat dit betekent voor Nederland. De Nederlandse export naar Griekenland is beperkt, een half procent. Dus de directe gevolgen voor de Nederlandse economie van de situatie op dit moment zijn beperkt.”

‘Geld niet kwijt bij Grexit’

Volgens Rutte is Nederland zijn geld niet kwijt als Griekenland uit de eurozone stapt. De Griekse schulden komen dan op tafel in de zogeheten ‘Club van Parijs’, die failliete landen helpt met het afhandelen van schulden.

Rutte zei ook dat de eurozone en de euro er een stuk sterker voor staan dan vier jaar geleden. Sindsdien is onder meer een bankenunie opgetuigd, zijn banken en staten niet meer zo aan elkaar verbonden en zijn de meeste economieën versterkt door hervormingen en bezuinigingen.

Europa is altijd bereid om verder te praten met Griekenland, zei Rutte. Maar feit is wel dat het huidige programma dinsdagavond om middernacht afloopt. Wil Griekenland verder praten, dan zal het toch moeten kiezen voor ,,zware bezuinigingen en moeilijke hervormingen''.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl